Finanční gramotnost

Průzkumy dokazují, že Češi jsou na tom v porovnání se zbytkem Evropy podprůměrní.

Vydáno: 8. 6. 2020

Zacházení s penězi je nedílnou součástí každého dne nás všech.

Problematika finanční gramotnosti v České republice

Nezáleží na tom, čím si vyděláváte, nebo jaké máte nákupní zvyky. Ať už se jedná o cokoli, potřebujete k tomu peníze. Z každoročních průzkumů vyplývá, že Češi často vůbec neví o tom, jaké jsou jejich náklady a kam mizí celý měsíční příjem. Povědomí je sice rok od roku vyšší, ale stále není ideální.

Odborník, který skutečně pomůže

Myslíte, že vám bankéř nebo poradce dokáže skutečně pomoci? Většina z nich se dívá jen na to, abyste si koupili produkt jejich společnosti. Jakmile dosáhnou svého, tak je již neuvidíte. Na druhou stranu naše služba poradce finančního plánování je o nestranném specialistovi, který dokáže společnosti i jednotlivci pomoci sestavit rozpočet, poradit s investicemi i spořením, nastavit vhodně zvolené zajištění příjmu a ochránit majetek. Naší hlavní devízou je však, kromě té nejvyšší odbornosti v oboru, následný servis, kdy se s našimi klienty stýkáme minimálně jednou ročně a ověřujeme, že naše nastavené věci jsou stále v té nejlepší možné kondici a že se klient přibližuje ke svým snům – jediný náš cíl totiž je splnit klientovy jeho finanční cíle.

Vliv na jedince

Finanční gramotnost lze definovat jako soubor znalostí a návyků, které napomáhají k porozumění svých peněz. Takoví jedinci se vyznačují tím, že mají přehled o svých výdajích, pravidelně spoří a znají základní produkty finančního trhu (hypotéka, spotřebitelský úvěr, stavební spoření apod.). Díky tomu budete vědět, jak se svým příjmem zacházet bez ohledu na situaci.

 Bez těchto znalostí nikam svůj život neposunete, nezajistíte se do budoucnost, a navíc se můžete dostat do velmi nepříjemné situace. Nejčastějšími chybami, díky kterým lidé nejen neušetří, ale mohou se dostat do tíživé situace je:

1. uzavírání půjček a úvěrů bez rozmyslu (zejména na domácí spotřebiče),

2. nedostatečné vyhledávání cenově výhodných produktů (kupují první, na co narazí),

3. špatně si vybírají banku (poplatky za vedení účtu ad.).

Řešení je snadné

Dostat se ze svízelné situace, kdy dlužíte všem okolo sebe je velice těžké. Prevence takových situací je mnohem lepší. Přitom na tom není nic složitého. Jednoduše se musíte naučit přemýšlet o tom, co kupujete a proč. Tzv. vědomé nakupování je nejlepším návykem, který se můžete naučit. Právě s tím vám může pomoci poradce finančního plánování, který vše naučí i naprostého laika. Pamatujte, že buď budete celý život pracovat vy pro peníze, nebo necháte pracovat peníze pro vás!