Dvojnásobný výnos s pákou

Čeští investoři dostali jedinečnou investiční strategii, jež násobí výkonnost akciových trhů, říká Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.

Vydáno: 27. 6. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Finanční skupina Partners spustila nový akciový fond Double Speed rizikový. Proč jste přišli s konceptem, který zatím funguje jen v zahraničí a pro vybrané klienty?

Chceme českým investorům nabídnout unikátní podílový fond, který na úkor vyššího rizika nabídne možnost vysoce nadprůměrného výnosu. Fond totiž vy­užije „půjčku“, aby navýšil pozici v akciích, čímž znásobí jejich dlouhodobý růstový potenciál. Očekávané zhodnocení tak míří na 15 procent ročně. Fond bude navíc využívat likvidní a burzovně oceňovaná aktiva, což mu umožňuje denně kontrolovat rizika a volatilitu. V delším časovém horizontu by měl překonat jak akciové podílové fondy, tak burzovně obchodované fondy (ETF).

Co znamená, že fond využívá pákového efektu známého z nemovitostního trhu?

Pokud akcie přinášejí dlouhodobě osm procent a pokud víte, že si můžete půjčit jen třeba za tři procenta, pak má smysl si půjčit a do akcií znovu zainvestovat. A právě místo samotných klientů si půjčí přímo fond a „dokoupí“ dodatečnou pozici v akciích. Jde tak o dvojnásobnou páku. Pro srovnání u hypoték lidé často využívají až čtyřnásobnou páku, což je 80 procent poměru mezi výší hypotečního úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti (LTV). Výhodou tohoto typu fondu je, že si může půjčit na kratší období, navíc oproti likvidním, transparentně oceňovaným a výnosnějším akciím. Ve výsledku je tak úvěr mnohem levnější.

V čem se tento fond liší od běžně dostupných v Česku?

Běžné akciové fondy dlouhodobě vydělávají „pouhým“ držením akcií v průměru osm až deset procent ročně podle konkrétní strategie fondů. Fond Double Speed rizikový ale jako jediný retailový podílový fond v Česku dokáže pomocí finanční páky výnos znásobit a zvýšit dlouhodobý růstový potenciál akcií na dvojnásobek. S určitou nadsázkou lze říct, že jde o dva akciové fondy za cenu jednoho. Investuje do maximálně diver­zifikovaného indexu světových akcií, tedy do akcií velkých a silných společností převážně z USA a Evropy.

Dlouhodobý výnosový potenciál fondu má být kolem 15 procent ročně. Kde berete jistotu, že tomu tak skutečně bude?

Vycházíme ze zkušeností zahraničních správců a dlouhodobého výnosu akcio­vých fondů. Pokud při poměrně konzervativním pohledu nesou akcie kolem osmi procent, pak by se po odečtení úrokových nákladů měla výkonnost fondu pohybovat v průměru kolem 15 procent ročně.

Je to spojené s tím, že je určený pro investory, kteří hledají nadprůměrný výnos při akceptování přiměřeně vyššího rizika?

Ano, denní kolísání hodnoty fondu bude dvojnásobné oproti diverzifikovaným akciovým fondům. Ale v delším časovém horizontu volatilita nehraje takovou roli a prim převezme vyšší výkonnost a složené úročení, respektive rychlejší růst ještě akceleruje. Fond je proto vhodný pro investice v delším horizontu a pro pravidelné investování.

Má jít o zpřístupňování finančních produktů klientům bez rozdílu výše jejich prostředků?

Fond jsme postavili tak, že splňuje přísné české zákonné standardy, a proto ho můžeme nabídnout nejen bohatým klien­tům, ale dosáhnou na něho také běžní investoři s horizontem alespoň pět let a vkladem již od pěti set korun. Navíc má fond nulový vstupní poplatek.

Jsou na fond tohoto typu Češi připravení? Vyznají se v této problematice?

Délka investičního horizontu napovídá, že Double Speed rizikový míří na dlouho­dobé investory, které krátkodobá volatilita tolik nezajímá a cílí na vyšší zhodnocení i za cenu aktuální vyšší volatility. Z našich zkušeností vyplývá, že klienti už jsou na fond tohoto typu připravení. Zatímco dříve se investovat teprve učili, bylo třeba jim vysvětlovat základy, například fakt, že pokles trhů s sebou nese příležitost a vybírat bezhlavě peníze je velká chyba, dnes už jsou mnohem zkušenější. Vedle dluhopisových a akciových fondů tak mohou investovat část svých dlouho­dobých rezerv i do tohoto fondu. Naše doporučení pro Double Speed rizikový je, že by měl tvořit zhruba deset procent investičního portfolia.

Zdroj: tydenikeuro.cz