Umělá inteligence zvedla ceny akcií. Jak si stojí podílové fondy?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Vydáno: 20. 6. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Finanční trhy v květnu hledaly svůj směr – týkalo se to jak cen akcií, tak dluhopisů či kurzů měn. Makroekonomická data ukazovala obecný pokles inflace, ale na druhou stranu takzvaná jádrová inflace prudký pokles inflačních čísel nepotvrdila. A podobně nečitelná byla i vyjádření centrálních bank, které váhají, zda ještě přitvrdit měnovou politiku, nebo ji už začít uvolňovat.

Akciové fondy


Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku byla v květnu 0,7 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v plusu v průměru o 1,7 procenta, ukazuje Partners index podílových fondů.

Speciálně zaměřené akciové fondy zůstaly v posledním měsíci v průměru na svém. Za poslední rok si polepšily o 1,5 procenta. Důvodem jejich nevýrazné výkonnosti v květnu je zaostávání nerozvinutých trhů za americkými, kde dominoval technologický sektor. Určité ztráty také zaznamenaly podílové fondy zaměřené na střední Evropu, kde politické riziko srazilo především cenu českého ČEZu skoro o 20 procent od svých maximálních hodnot.

Ceny akcií byly během května obecně velice volatilní a velice záleželo na sektoru, který byl v daném fondu dominantní.

Celosvětový optimismus ohledně využití umělé inteligence – a tím zvýšení efektivity – začíná dosahovat až nepřiměřených úrovní. Poslal výše především technologické akcie. Názorným příkladem jsou například akcie Nvidie či Alphabetu (Google), které jen za květen vyskočily o 36 %, resp. o 14 %, což jsou v dnešní nejistotě až neuvěřitelná čísla.

Oproti tomu většina tradičních akcií spíš klesá s očekáváním útlumu, ale technologické akcie tuto ztrátu kompenzují a díky raketovému nárůstu jejich cen se akciové trhy víceméně drží na svém.

Index MSCI World poklesl meziměsíčně o 1,2 %. Pražská burza, zejména kvůli 13% propadu akcií ČEZu, ztratila skoro 6 %. Naopak americký index S&P 500 si připsal 0,2 %, když mu v závěru měsíce pomohl růst technologických společností a uzavření kompromisní dohody o dalším prodloužení dluhového stropu.

Dluhopisové fondy

Průměrná cena fondů se státními a kvalitními korporátními dluhopisy v květnu stoupla o 0,3 %. Za posledních dvanáct měsíců jsou výš o solidních 4,6 %.

Rizikovější dluhopisy jsou více korelovány s vývojem akciových trhů – a protože akciové trhy v průměru rostly, o to výše se posunuly ceny rizikovějších dluhopisů. Průměrná hodnota těchto fondů stoupla meziměsíčně o 0,6 %, meziročně o 2,1 %.

Výnosy, respektive ceny českých státních dluhopisů v průběhu května značně kolísaly. Působilo na ně mnoho protichůdných faktorů. Ve směru vyšších cen – a tedy nižších výnosů – působil především menší reálný růst mezd oproti očekávání ČNB. Na druhou stranu vysoký deficit a nebezpečná jádrová inflace tlačily výnosy výše. Výsledné zhodnocení dluhopisových fondů je nakonec mírně pozitivní.

Smíšené fondy


Jestliže akciové i dluhopisové fondy rostly, zaznamenaly pozitivní výkonnost také smíšené fondy. Jejich průměrná hodnota v květnu stoupla meziměsíčně o 0,2 %, meziročně jsou výš o 1,8 %.

Zdroj: Peníze.cz