Spořicí účty: Banky nabízejí až 6 procent ročně, většinou jen na část vkladu

Úrokové sazby spořicích účtů se už loni na podzim vyšplhaly až na šest procent ročně. Od té doby ale až na kosmetické výjimky prakticky nerostou. Kvůli inflaci, která se podle aktuálních údajů v březnu držela nad 15 procenty, se tak vklady Čechů nadále dramaticky znehodnocují.

Vydáno: 24. 5. 2023
Kategorie: Spoření
Zdroj: PartnersNews

„Situace je již poměrně dlouho stabilní, což souvisí s vývojem úrokových sazeb České národní banky (ČNB). Základní sazbu máme už od loňského června na úrovni sedmi procent a od ní se odvíjejí všechny další sazby na trhu. Spořicí účty nabízejí nejčastěji úrok okolo pěti procent, ale vždy záleží na konkrétním cíli dané banky,“ sdělil Právu finanční poradce skupiny Partners Lukáš Urbánek.

Podle něj je potřeba si uvědomit, že pro banky jsou spořicí účty především nástrojem pro získávání dostatečných depozit, aby mohly tyto peníze dále půjčovat. „Podmínky na nich se tedy neustále mění a nelze predikovat, jak se budou sazby vyvíjet. Pokud zůstanou sazby ČNB na stejné úrovni, bude tu i pravděpodobně stále podobná nabídka spořicích účtů,“ dodal.

Většina členů bankovní rady ČNB se zvyšováním sazeb nepočítá. Průměrná letošní inflace by přitom podle prognózy ministerstva financí měla být 10,9 procenta.

Spořicí účet nabízí každá banka, často v několika variantách. Konta, která výhodně úročí i část vkladů nad hranicí půl milionu korun, lze ale spočítat na prstech jedné ruky. Nicméně dlouhodobě je spořicí účet pro Čechy jedním z nejoblíbenějších vkladových produktů. Jeho zřízení je zdarma a peníze má majitel účtu kdykoli k dispozici. Není tedy divu, že ve většině domácností mají zřízen alespoň jeden.

Zajímavější sazby s podmínkami

Většina bank během posledního půl roku úrokové sazby neměnila a podle vyjádření jejich zástupců pro Právo nyní žádné úpravy ani neplánují. Roční úrokové sazby se tak zpravidla pohybují mezi pěti a šesti procenty, ovšem banky jimi klientům úročí jen část vkladu, případně jejich dosažení podmiňují splněním určitých podmínek. Mezi ně patří například aktivní užívání běžného účtu (Air Bank, UniCredit Bank), založení spořicího účtu online (ČSOB), investování (Česká spořitelna, Komerční banka) apod. (podrobně viz tabulka).

Aktuálně nejzajímavější spořicí účet s nejvyšší sazbou i bez splnění dalších podmínek nabízí Max banka (dříve Expobank CZ, nyní součást skupiny Creditas). Klient získá na celý vklad bez ohledu na jeho výši roční úrokovou sazbu 6,01 procenta.

Také Trinity Bank úročí celý vklad roční sazbou 5,68 procenta. Banka tuto sazbu 22. března navýšila o desetinu procentního bodu a garantuje ji do konce letošního roku.

Druhou nejvyšší sazbu ve výši až šesti procent ročně nabízí UniCredit Bank s garancí do 30. června ovšem při splnění daných podmínek. Jednak se sazbou úročí zůstatek do 0,5 milionu korun, dále pak je sazba rozdělena na dvě části - základní sazbu tři procenta a další tři procenta klient získá, pokud měsíčně provede alespoň tři transakce platební kartou.

Také další banky současnou výši úrokových sazeb garantují po několik následujících měsíců. Například Komerční banka k navýšení sazby na současných až 5 procent přistoupila na počátku roku a pro zůstatek do 200 tisíc korun ji bude držet alespoň do 30. června. Úrokovou sazbu pět procent také do konce června garantuje Česká spořitelna. Moneta Money Bank od 6. dubna 2023 nabízí produkt Spoříto, přičemž sazbu 5,3 procenta do zůstatku jeden milion korun garantuje do 31. srpna 2023.

Cílí i na děti

Zajímavě úročené spořicí účty nabízejí některé banky i dětským klientům. Například Air Bank má pro děti od osmi do 14 let v nabídce produkt Účet na šetření se sazbou pět procent ročně pro vklady do 250 tisíc korun. Úročení až 6,5 procenta ročně nabízí klientům do 18 let Komerční banka u produktu Spořicí účet Junior, přičemž klient získá základní sazbu čtyři procenta a bonusovou sazbu 2,5 % s garancí do konce června, a to v případě sjednání dětského Doplňkového penzijního spoření.

Zdroj: Novinky.cz