Tuzemské dluhopisy přinášejí až 6 procentní zhodnocení ročně

Aktuální situace z hlediska zhodnocování investic na finančních trzích je řečeno slovníkem burzovních analytiků volatilní. To jest kolísavá. Dlouhodobým investorům analytici doporučují zůstat v klidu i při vyšších než běžných poklesech jejich portfolia.

Vydáno: 13. 6. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Korekcemi nyní procházejí zejména v minulých letech rostoucí akciové trhy. Přesto se i nyní nabízí příležitost k zhodnocení investic, která tu nebyla dlouhé roky.

„Je to nová úroveň výnosu dluhopisů. Což je silná nová informace pro investory. V tomto případě je tak veliká šance, že i konzervativní investice, jako jsou právě české státní dluhopisy, v následujících měsících pobijí inflaci,“ říká investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát s tím, že dluhopisy nyní přinášejí až 6procentní zhodnocení ročně.

Ve svém názoru není osamocen. Investiční příležitost na českých státních dluhopisech potvrzuje i ředitel investic investiční skupiny Amundi Czech Republic Petr Šimčák.

„Tuzemské úroky (základní úrokové sazby ČNB, pozn. red.) vyrostly z 0,25 procenta na současných 5,75 procenta. A očekává se jejich další růst na konci června přes šest procent. Fondy tuzemských krátkodobých dluhopisů jsou tak nyní velmi atraktivní,“ říká.

Potvrzuje, že výnos do splatnosti u krátkodobých dluhopisových fondů je nyní okolo 5,5 procenta. U klasických konzervativních dluhopisových fondů pak okolo pěti procent. To proto, že dluhopisy s delší splatností nyní nabízejí mírně nižší výnos než ty s kratší splatností.

Podle analytiků výše uvedené v praxi představuje zhruba 25procentní výnos za pět let. Což je i při současné vysoké inflaci velice zajímavý výnos.

Dluhopisový trh oživilo současné zvyšování úrokových sazeb

Podle Martina Mašáta je návrat konzervativních dluhopisů zpět na výsluní dobrá zpráva pro nejednoho investora. Zvlášť, když dluhopisy nabízejí pevně daný výnos. V posledních letech přitom o dluhopisy nebyl příliš velký zájem. Někteří investoři se jich pro nízké zhodnocení dokonce i zbavovali. A nebylo se čemu divit.

„Výnosy u dluhopisů v uplynulých letech klesaly až k nule, a to bylo období, kdy dluhopisové fondy nesly deset procent ročně a občas třeba i 15 procent. Což je důsledkem inverzního vztahu ceny a výnosu. Toto období se protáhlo navíc ještě díky intervencím v České republice, které výnosy u dluhopisů srazily až do záporných hodnot a ceny dluhopisů vylétly do extrému,“ vysvětluje Martin Mašát s tím, že ale ještě před dvaceti lety měly státní dluhopisy běžně výnos přes deset procent, a akciové investice proti nim tak neměly šanci.

Avšak ani nyní nejsou investice do tuzemských dluhopisů bez rizika. To zejména ve vztahu k personálním změnám v České národní bance (ČNB). Do ní totiž jako guvernér záhy nastoupí Aleš Michl, který je dlouhodobě proti zvyšování úrokových sazeb. Svůj názor přitom zřejmě neopustí ani jako guvernér ČNB. Důležité tak bude, které nové členy bankovní rady mu letos ještě vybere prezident Miloš Zeman, jenž jmenuje guvernéra ČNB i členy bankovní rady. Pokud převládnou ti, již mají za to, že úroky by měly být nízko, výnosy dluhopisů klesnou, což zvýší ceny současných dluhopisů, a investoři se budou muset časem opět smířit s nižším výnosem.

Stabilizace akciových trhů přijde možná už příští rok

Zatímco dluhopisové trhy zažívají renesanci, na akciových trzích nyní vládne nejistota. Důvodem jsou opět i úrokové sazby, které začal spolu s dalšími opatřeními zvedat americký FED. Vysoké úroky totiž zdražují firmám úvěry a při z mnoha důvodů narušené ekonomice a vysoké inflaci toto odrazuje investory a firmám ponižuje zisky.

„Akciové trhy procházejí korekcí a hledají si stabilnější valuaci v prostředí rostoucích úrokových sazeb, směrem dolů, a možné revize růstu zisků firem také směrem dolů,“ charakterizuje současnou situaci Petr Šimčák.

Z toho podle něj ale plyne i to, že dlouhodobým investorům do akcií se nyní nabízí atraktivní 20% sleva na indexu S&P 500, zatímco krátkodobí spekulanti se pohybují v rizikovém prostředí.

„Budu citovat populárního moderátora CNBC a úspěšného investora Jima Cramera. Ten před časem řekl, že pokud do akcií nechcete investovat alespoň na 10 let, tak o tom neuvažujte ani 10 minut,“ shrnuje lapidárně.

Podle Martina Mašáta jde nynější korekce na akciových trzích na vrub několika faktorům. Je to růst sazeb v USA, situace na Ukrajině nebo minulé abnormální zisky. Kdy nastane obrat, je dle jeho názoru ve hvězdách. Při vědomí dlouhého investičního horizontu ale ani on neztrácí optimismus. Stabilizaci akciových trhů tipuje v horizontu jednoho roku.

„To značí, že už v příštím roce očekávám opět pozitivní vývoj. V pětiletém horizontu standardní výkonnost akciových trhů odhaduji kolem průměrných plus osm až deset procent ročně,“ uzavírá.

Zdroj: E15.cz