PROČ POJISTKY NEJISTÍ

Cennější plechy než život, pojistné smlouvy sjednané za císařpána, superlevné pojištění auta, které nic nekryje. Co nejvíc podceňujeme při uzavírání pojistek?

Vydáno: 20. 10. 2021
Kategorie: Pojistím se
Zdroj: PartnersNews

Martin Švec
generální ředitel pojišťovny Simplea

Častý problém životního pojištění je, když smlouvy na úkor klíčových rizik, především invalidity a závažných onemocnění, zahrnují takzvaná drobná rizika. Třeba denní škodné při úrazu. Vypadá to lákavě dostat pár tisíc za vymknutý kotník. Jenže to zbytečně stojí dost peněz a s vymknutým kotníkem nakonec dokážu třeba i pracovat. Když ale skončím na vozíku, k zajištění kvalitního života potřebuju miliony korun.

Pomalu se to zlepšuje, ale nově se zase stává, že si lidé sice nechají poradit a banální rizika do smlouvy nezahrnou, jenže když se jim pak taková drobnost přihodí, smlouvu zruší. Je z jejich pohledu k ničemu, protože nic nedostali, kdežto kamarád, který má jinou pojišťovnu, ano. Pojišťovny by se ale měly zaměřovat na pojištění rizik, která jsou nejdůležitější. Asi to většinou neděláte, ale schválně – zkuste si někdy s někým popovídat o jeho pojištění. „Ve srovnávači mi tohle havarijko vyšlo nejlevněji. Co v něm všechno je? Vždyť je to u všech stejně.“ – „Ještě že jsem si dům pojistil před deseti lety, dneska by to stálo mnohem víc.“ – „Stará? Až budu

Jozef Hrdý
ředitel Úseku likvidace pojistných událostí, Generali Česká pojišťovna

Mění se klima. V pojišťovně jasně vidíme, že se Česko ocitá v oblasti s výraznými výkyvy počasí. Řeč je především o bouřkách doprovázených přívalovými dešti, krupobitím, blesky, vichřicí. Vznikají tak pojistné události nejrůznějšího typu od lokálních až po skutečně plošné. V paměti jsou ještě čerstvé zážitky s tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku. Jen naši klienti utrpěli škody za téměř dvě miliardy korun!

Ničivá síla tornáda naplno odkryla problematiku roky neaktualizovaných smluv s nízkými pojistnými částkami. Na jedné straně se objevil problém s podpojištěním u smluv, které zůstávaly dlouhé roky v nezměněné podobě. A na straně druhé se ukázalo, že zejména podnikatelé nepočítali s tím, že by síla větru mohla nemovitosti zničit do základů.

Řešení samozřejmě existují: každé dva roky pojistnou smlouvu překontrolovat a přizpůsobit pojistné částky reálnému stavu věcí. Další možností je aktivovat u pojištění stavby indexaci, kdy pojišťovna sama pravidelně dohlédne na úpravu pojistných částek.

stará, postarají se děti, ne? A je to za dlouho, teď to řešit nebudu.“ – „Úraz, to jo, co kdybych si zlomil ruku a měsíc nemohl do práce? Invaliditu jsem přeskočil, na to radši nemyslet.“

Jedno je tu společné, někdo něco důležitého podcenil a ze všech těch tvrzení snadno může být mrzení.

Veronika Nová
mluvčí České asociace pojišťoven

Obecně lidé často podceňují především aktualizaci, nejzásadnější je to u pojištění nemovitosti. U těch je nutné jednak započítávat třeba rekonstrukce, které zvyšují jejich hodnotu, jednak i jejich přirozené zhodnocování v čase.

Platí také pořád, že si pojistíme spíš auto, byt nebo drahou elektroniku, než abychom uzavřeli životní pojištění a zajistili se pro případ, že by se nám něco stalo. To je základní poslání životního pojištění: zabezpečit sebe a svou rodinu proti nenadálým životním událostem nebo závažné změně postavení ve společnosti. Může to být třeba dlouhodobý výpadek příjmu v důsledku těžké nemoci nebo komplikovaného úrazu či kompenzace v případě smrti pojištěného.

Propojištěnost má tendenci růst s tím, jak se mění vnímání rizika. V letošním roce jsme byli svědky ničivé síly tornáda a také stále víc cítíme nutnost věnovat se tématu dlouhodobé péče ve stáří. Klimatické a demografické změny se dějí právě teď a hodně lidí si to dobře uvědomuje. Odráží se to i v pojištění.

Zeptali jsme se proto v českých pojišťovnách, co lidé podceňují nejčastěji, co přeceňují a jak nad pojištěním přemýšlet.

Tereza Slavíková
produktová manažerka NN Životní pojišťovny

Život mění pohled na rizika. Invalidita byla tabu, teď si musíme zajistit budoucnost. Není to tak dávno, kdy někteří nedávali pojištění invalidity na trhu šanci, protože šlo o společensky těžké téma. Dnes je základním stavebním kamenem životního pojištění, podle našich zkušeností se bez něj neobejde devět z deseti nových smluv.

Roli sehrály životní styl, nároky, dostupnost hypoték a vyšší finanční závazky. Zásluhu mají dobří finanční poradci, kteří svým klientům nabízejí komplexní řešení. Proto se dostalo do širšího povědomí, že úraz není jediným rizikem, i když může způsobit invaliditu (ve třech procentech případů). Už se obecně ví, že pravděpodobnost vzniku invalidity je v produktivním věku opravdu vysoká (1 člověk z 5) a pokles příjmů je pak zásadní (při průměrném platu asi o 50 až 75 procent). Doufejme, že podobně to bude i s pojištěním dlouhodobé péče. S tím se budou muset popasovat dnešní čtyřicátníci a padesátníci. Tuhle kapitolu teprve začínáme psát, ale je vidět, že i vnímání této problematiky se mění.

Zdroj: Finmag