VAKCÍNA ZMĚNÍ PRAVIDLA HRY

Očkování má vrátit svět do starých kolejí. Jakýkoli zádrhel na obzoru by však srazil burzy, které jsou rozžhavené doběla.

Vydáno: 23. 2. 2021
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

Nové vakcíny proti koronaviru a rozjezd očkování jsou nejen povzbudivou zprávou pro celé lidstvo, ale rovněž faktorem, který změní pravidla hry na finančních trzích.

Ty od začátku minulého roku diktuje koronavirová pandemie a reakce vlád a centrálních bank na řešení jejích dopadů na ekonomiku.

Experti však nejsou jednotní v tom, jaký vliv bude mít nakonec očkování na akcie, dluhopisy či komodity. „Vakcína povede k rychlejšímu návratu k normálu. Skončí opatření společenského distancování, dočkáme se opětovného zvýšení ekonomického výstupu i korporátních zisků,“ říká portfolio manažer makléřské firmy Cyrrus Tomáš Pfeiler a dodává: „Investorské preference se proto vychylují směrem k rizikovějším aktivům. Vidíme migraci investorů z dluhopisů do akcií, které nabízejí zajímavější výnos.“

Podobně se vyjadřuje rovněž zakladatelka investiční skupiny Verdi Capital Kateřina Zychová. „Pokud se podaří naočkovat dostatečnou část populace v následujících měsících, bude možné opět otevřít jednotlivé ekonomiky. To bude mít za následek ekonomický růst a s ostatními stimuly na obzoru (v USA se schválil fiskální balík v objemu 1,9 bilionu dolarů) i další růst finančních trhů, které jsou již dnes na maximech,“ doplňuje Zychová.

REKORDNÍ REAKCE. Problém ovšem je, že konkrétně burzy již na příchod vakcín zareagovaly historickým růstem v listopadu uplynulého roku. Za jeden měsíc tehdy přinesly světové akcie investorům zhodnocení, kterého se běžně dosahuje za celý rok.

Během listopadu totiž předvedly světové burzy rekordní růst, když za měsíc posílily podle indexu MSCI World o 12,6 procenta. Největší světová burza v New Yorku pak vyskočila podle klíčového ukazatele – indexu Dow Jones – o 11,8 procenta, což představuje nejvyšší nárůst od ledna 1987.

Hodnota světových firem, a tím i majetek akcionářů se na celém světě díky tomu zvětšily podle dat agentury Reuters o astronomickou sumu 6,7 bilionu dolarů. Za jednu minutu přibylo na pomyslných kontech majitelů akcií 155 milionů dolarů. A to v době, kdy světová ekonomika zažívá hlubokou recesi.

Právě v listopadu ovšem oznámily farmaceutické společnosti Pfi zer a Moderna, že jejich vakcíny proti koronaviru mají více než 90procentní účinnost. Následovalo jejich schválení lékovými úřady v USA, Británii a v Evropské unii. To vše nakoplo růst hodnoty světových korporací. Podle ředitele investičního fondu Bohemian Empire Štěpána Pírka se růst ani v letošním roce nezastaví. „I přes poměrně vysoké ceny lze očekávat, že růstový trend na akciovém trhu bude pokračovat, pokud se vakcinace ukáže jako účinná,“ odhaduje Pírko.

HRA S OČEKÁVÁNÍM. Burzy po zveřejnění úspěšnosti vakcín rostly i v následujících týdnech a překonávaly nové a nové rekordy. Investoři tak již návrat do „normálu“ do značné míry zakalkulovali do cen akcií a ty jsou podle řady ukazatelů nejdražší od technologické bubliny na přelomu tisíciletí.

„Jakékoli zaškobrtnutí v očkování, mutace či vedlejší účinky vakcíny mohou způsobit vlnu výprodejů. Proto bych v nejbližších týdnech nebyl přehnaně optimistický a počkal bych si, jak boj s pandemií reálně pokročí,“ upozorňuje ekonom Partners Martin Mašát.

Před jednoduchým závěrem, že očkování dál nakopne trhy, varují i další odborníci. „Zdá se být zřejmé, že úspěšné očkování a postcovidové obnovení ekonomik by mělo mít na finanční trhy blahodárný vliv. Nicméně s tím trhy počítají už dnes,“ uvádí výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank Aleš Prandstetter a pokračuje: „S trhy ale mohou zahýbat infl ační očekávání v důsledku robustní poptávky po některých produktech a službách. Růst tržních úrokových sazeb může vést ke ztrátám na dluhopisech a jen neduživému růstu akcií.“

V současnosti se tak hraje o to, zda už ceny akcií v sobě zahrnují očekávané oživení vyvolané vakcínou a fiskálními a měnovými stimuly, nebo ne. Pokud už ocenění s rychlým ekonomickým zotavením počítá, může i malé zklamání trhy srazit dolů. Vzhledem k burzovním rekordům v celé řadě zemí navzdory nejhlubší recesi za několik dekád jsou už ceny akcií hodně našponované.

Příchod účinné vakcíny, který by vrátil život na celém světě do předkoronavirových časů, by rovněž znamenal, že se budou odstraňovat záchranné balíčky vlád a centrálních bank. Na příliv levných peněz si přitom trhy navykly stejně jako narkomani na drogu.

RIZIKO INFLACE. Postupné odstraňování státní podpory, ať už od centrálních bank, nebo vlád, tak bude v příštích měsících a letech tlačit burzy směrem dolů. Ostatně už jen malé nejasnosti kolem Bidenova fiskálního balíku způsobily, že americké kapitálové trhy zakolísaly. „Pokud by centrální banky náhodou oznámily, že by v případě rychlého návratu ekonomického růstu omezily nákupy aktiv či dříve zvedly sazby, zachvátila by trh panika,“ zdůrazňuje Pfeiler.

Zpřísnění měnové politiky by navíc mohlo způsobit rychlejší růst nflace.

To může vyvolat například cenový růst komodit, které jsou už nyní nejdražší za téměř sedm let. A to ještě ani ekonomické oživení pořádně nenastalo. Jakmile se zvýší poptávka po mědi, hliníku nebo například po zemědělské produkci, mohou ceny ještě dál vystřelit nahoru.

Výsledkem by pro centrální banky bylo nepříjemné dilema, zda mají krotit nflaci a srazit ekonomický růst, a tím i burzy, nebo naopak nechat cenový růst přestřelit. To by ovšem na akcie dopadlo rovněž nepříznivě, i když se zpožděním.

VYTVÁŘENÍ BUBLINY? Pokračování spanilé akciové jízdy z minulého roku budou navíc bránit i další faktory. Růst dluhopisových výnosů by mohl způsobit, že technologické akcie, které byly tahouny loňského růstu, se budou zdát už předražené. Jejich ceny se totiž dostaly na úrovně, které byly naposledy k vidění během internetové (dot-com) bubliny na přelomu tisíciletí.

A drahé nejsou jen technologie. Konkrétně pětistovka největších korporací se na americké burze obchoduje za násobky tržeb, které jsou přibližně o pětinu vyšší než v roce 2000, kdy splaskla technologická bublina. „Je zde stejné šílenství, jako bylo na konci roku 1999 nebo 1929,“ srovnal situaci pro list Financial Times zakladatel investiční skupiny GMO Jeremy Grantham.

Podobností s technologickou bublinou je přitom daleko více. Investoři nyní zběsile nakupují akcie společností, které vstupují na burzu. Průměrný růst akcií během prvního obchodního dne na burze byl letos čtyřicet procent, což je nejvíce v historii s výjimkou technologické bubliny v letech 1999 až 2000, vyplývá ze statistik Jaye Rittera, profesora financí na Warrington College of Business.

Konkrétně akcie amerického rozvozce potravin DoorDash vyletěly během prvního dne o 86 procent, Airbnb posílilo o 113 procent a dosáhlo hodnoty přes sto miliard dolarů. „Co nyní vidíme, jsou transakce, které často přestřelují skutečnou hodnotu,“ prohlásil Paul Abrahimzadeh, který má na starosti americké burzy v Citigroup.

Nicméně na rozdíl od dob technologické bubliny mají burzy v zádech nevídanou podporu americké centrální banky Fed a jejích protějšků po celém světě.

Podle miliardáře a zakladatele makléřské společnosti Interactive Brokers Thomase Pe terff yho se tak stejně může cena amerických akcií během příštích tří let zdvojnásobit. Nicméně je nutné přihlédnout k tomu, že Peterff y má pochopitelně zájem na tom, aby retailoví investoři obchodovali jako o život.

LÁKAVÁ ASIE A ESG. Většina expertů nicméně letos před americkými trhy upřednostňuje rozvíjející se trhy, a to zejména v Asii, protože asijské země lépe zvládají koronavirovou pandemii. A sázejí rovněž na evropské tituly. „Obecně se bude dařit burzám a indexům s převahou hodnotových titulů. Evropské indexy by tak měly překonat své americké protějšky,“ srovnává portfolio manažer Tomáš Pfeiler a dodává, že hodnotový sektor představují největší britské společnosti. Ostatně právě příchod optimistických zpráv o vakcíně způsobil odliv investorů z technologií do akcií bank, energetik nebo těžařských společností.

Hodnotové akcie ale nebudou jediným tématem letošního roku. Investičním světem se totiž již nějakou dobu valí vlna investic podle pravidel ESG, což je zkratka pro společensky odpovědné investování (environmental, social, governance), a ta bude letos ještě narůstat. „Čekáme další posun k zelené energetice a k udržitelným investicím,“ dodává Kateřina Zychová z Verdi Capital. Za významné investiční téma považuje ESG rovněž Štěpán Pírko. „Rok 2020 ukázal, že odpovědné investování může být i výnosné a to dále podpoří tento dlouhodobý trend.“

Příležitost tak dostanou investice do větrných elektráren, sociální projekty nebo zelené dluhopisy developerských firem určené na výstavbu energeticky šetrných budov. Už nyní ostatně vlastní investoři na celém světě „zelená aktiva“ za desítky bilionů dolarů.

KOMODITNÍ BOOM. Naděje na oživení světové ekonomiky spojená s vakcínou a podpora světových centrálních bank táhnou nahoru rovněž ceny komodit.

Kromě toho pomáhá v posledních týdnech komoditám nahoru také silná poptávka z Číny a nepříznivé počasí. Komodity jsou tak již podle ukazatele The Bloomberg Commodity Spot Index nejdražší od poloviny roku 2014, přičemž jejich růst může dál pokračovat.

„Očekávám růst cen komodit, které jsou aktuálně velmi podhodnocené, a ekonomické oživení je faktorem, který bude vzestup jejich cen podporovat,“ uvádí Pírko. Pokračování cenového růstu očekává i mocná americká banka Goldman Sachs.

Komodity totiž nebyly od poloviny první dekády tohoto tisíciletí pro investory příliš atraktivní, upozornila agentura Bloomberg. Na suroviny se proto vrhli spekulanti včetně těch nejostřejších. Nyní jsou sázky dravých hedgeových fondů na růst cen komodit v blízkosti desetiletého maxima a jejich objem činí 120 miliard dolarů.

„Celý svět se teď dívá na trh s komoditami,“ uvedl pro Bloomberg Heber Cardoso z HedgePoint Global Markets. K tomu pomáhá i prostředí záporných sazeb a biliony dolarů, které do ekonomik pumpují největší centrální banky světa.

Zdroj: E15 Magazín