Ošetřovné schází rodinám s dětmi těsně nad deset let

Uzavřené školy dostávají rodiče do finančních potíží. Na ošetřovné mají nárok do deseti let věku dítěte a dovolená na tak dlouhou uzavírku nestačí. A tak často přistupují na neplacené volno, nebo si zkracují pracovní úvazky.

Vydáno: 15. 2. 2021
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

Školy se žákům prvních stupňů základních škol při podzimní vlně epidemie uzavřely 14. října.  Děti se do lavic vrátily v pondělí 30. listopadu, ale pouze na tři týdny. 18. prosince začaly dny boje proti covidu a poté vánoční prázdniny. Od 4. ledna se s výjimkou 1. a 2. tříd školáci opět učí distančně, tedy na dálku.

„Nepředvídatelná situace přivedla nejednu domácnost do finančních potíží, které se jen těžko řeší. Nikdo předem neví, na jak dlouho se školy uzavírají, navíc lidé už jsou vyčerpaní finančně i psychicky,“ říká finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss.

Ještě větší starosti pak podle něj dnes mají rodiče dětí starších deseti let. S nimi už totiž nezůstávají doma na ošetřovném. Přitom se o sebe ještě nedokáží dost dobře postarat, jak dokládá i příběh paní Jany z Pardubic.

„Žiji s dcerou v malém domě na předměstí Pardubic. Pracuji ve výrobě a od loňského jara stále řeším, kdo a kdy mi ohlídá dceru a jestli budu mít příští měsíc na zaplacení hypotéky a poplatků,“ vypráví Jana.

Čtvrťáci si doma nezatopí, neuvaří, ani se nenaučí
Podle jejích zkušeností je současná situace komplikovaná hlavně pro rodiče s dětmi kolem desátého až dvanáctého roku. V tomto věku ještě nejsou zcela samostatné, ale rodič už nedostává žádnou podporu. Děti tak zůstávají doma samotné, jak říká paní Jana na pospas, často i celý den.

„Dceři bylo deset let loni v létě. To znamená, že na jaře jsem zůstala doma, zprvu na 60 procentech příjmu, potom nám jej zvýšili na 80 procent,“ popisuje s tím, že i tak už v té době sáhla na svou finanční rezervu.

Téměř celé léto pak strávila dcera paní Jany u babičky, dva týdny na pobytovém táboře a na týden spolu odjeli na jižní Moravu, kde si pronajali chalupu.

„O prázdninách jsem si srovnala finance, nabrala jsem si více směn v práci a vypadalo to, že vše se konečně dostává do běžných kolejí,“ vypráví.

Podzimní vlna covidu domácnosti pomalu ruinuje
Nečekaný zvrat přišel už 14. října, kdy se opět uzavřely všechny školy v republice s tím, že ošetřovné vyplatí úřady za standardních podmínek, nikoliv těch mimořádných jako na jaře.

„Na jaře byla podpora pro pečující o děti kvůli uzavřeným školám opravdu výrazně vyšší a dosáhlo na ni více rodičů. Od dubna do června dostávali ošetřovné až do 13 let věku dítěte, navíc v částce o 20 procent vyšší,“ potvrzuje Vladimír Weiss.

Dodává, že podzimní vlna epidemie i kvůli tomu dostává mnoho domácností do nedobré finanční situace a rodiče jen těžko hledají způsob, jak snížit své měsíční výdaje. Příkladem může být žena s hrubou mzdou ve výši 20 tisíc korun. Při 80% ošetřovném na jaře dostala 14 220 korun, nyní na podzim při 60% 10 680 korun.

Ošetřovné pouze do 10 let věku dítěte
„Na podzim jsem poprvé v životě začala řešit skutečné finanční potíže, paradoxně i přesto, že jsem měla práci a byla jsem zdravá,“ říká paní Jana. Neměla nárok na ošetřovné, přičemž se ale bála nechat svou 10letou dceru doma samotnou. Dohodla se proto se svým zaměstnavatelem na dvoutýdenním neplaceném volnu s tím, že v pondělí 2. listopadu se děti vracejí do škol a ona ty dva týdny pokryje ze své finanční rezervy.

„Babičce se do hlídání nechtělo, spočítala jsem si, že si sníženou výplatu v listopadu vykryji z rezervy, kterou jsem si vytvořila o prázdninách, “ vysvětluje s tím, že dva říjnové pracovní týdny ji vystačí i na minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění a nebude muset nic doplácet.

Školy se ale po dvou týdnech, jak se slibovalo, neotevřely a většina dětí zůstala doma až do 30. listopadu. Paní Janě nezbylo nic jiného než se vrátit do práce, avšak pouze na zkrácený úvazek.

„Babička, které bude letos 70 let, se nákazy koronavirem oprávněně bojí, nechce jezdit autobusem ani vlakem, pohlídá mi nanejvýš o víkendu,“ upřesňuje proč. Dodává, že v současné době, kdy si o třetinu snížila pracovní úvazek do doby, než se otevřou školy, jí finančně vypomáhá maminka.

Lepší pomoc v rodině než drahý úvěr
Dočasná výpomoc od rodiny, ať už finanční nebo hlídání, je podle poradce tím nejlepším řešením mimořádné situace. Zároveň varuje před rychlými půjčkami na internetu nebo od neznámých finančních institucí, u nichž se sice můžou zdát podmínky pro poskytnutí peněz výhodné, v praxi se však ukazuje, že většinou jen zdánlivě.

„Pokud někdo přemýšlí o půjčce, doporučuji vše důkladně promyslet a vždy se obrátit na finančního poradce, nebo přímo na banku, která dokáže zhodnotit rizikovost úvěru pro případného žadatele,“ uzavírá Vladimír Weiss.

Zdroj: iDNES.cz