Partners hlásí nejlepší rok v historii

Finanční skupina Partners dosáhla v roce 2020 zatím historicky nejvyššího obratu, který se podle předběžných výsledků blížil hranici 2,1 miliardy korun. Jde o téměř třetinový růst, který táhly investice, hypotéky a neživotní pojištění. Zisk za rok 2020 by měl dělat zhruba 180 milionů korun před zdaněním, což by představovalo pětinový meziroční růst.

Vydáno: 3. 2. 2021
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

V jednorázových investicích uzavřeli Partners investice za více než tři miliardy korun, což je 44% meziroční růst. V pravidelných investicích nabrala skupinu další miliardu korun, což představovalo meziroční růst o 54 %. Aktuální průměrná pravidelná investice v Partners investiční společnosti odpovídá částce 2200 Kč.

„Zaregistrovali jsme silný zájem o investování, což nás překvapilo ještě více než růst hypotečního byznysu. Ačkoli došlo v první půli roku na finančních trzích k propadu, naši klienti nezpanikařili,“ říká Petr Borkovec, generální ředitel finanční skupiny Partners.

Úvěrů na bydlení společnost loni prodala za víc než 23 miliard korun, což představovalo meziroční nárůst o 40 %. Průměrná hypotéka se zvýšila o pětinu na 2,6 milionu korun. Celková výše všech sjednaných úvěrů přesáhla 26 miliard korun.

„Hlavním drajverem byly jednoznačně nízké úrokové sazby, které navíc klesly velmi prudce. Zároveň došlo k uvolnění omezujících parametrů ze strany ČNB, takže na hypotéky dosáhlo více lidí,“ říká Borkovec.

V oblasti pojištění vozů a majetku Partners v nové produkci rostli o více než 30 %. Celkový kmen v oblasti neživotního pojištění tak aktuálně činí 505 milionů Kč. V segmentu životního pojištění naopak Partners zaznamenali po letech stabilního růstu meziroční pokles, který činil 5 %.

K posílení finanční skupiny Partners pomohl také nemovitostní fond Trigea, který dosáhl v roce 2020 obratu 27,7 milionu korun. Loni se stal podle Borkovce s výnosem 5,6 % nemovitostním fondem pro retailové klienty s nejvyšším výnosem a klientům spravuje 1,3 miliardy korun. Partners investiční společnost loni měla obrat 91 milionů korun a upozorňuje, že její dluhopisový fond Bond Opportunity držel krok s vysokou inflací a měl zhodnocení téměř 3 % a nejúspěšnější akciový fond Partners 7Stars se dostal na 10% zhodnocení za rok 2020. Celkově Partners spravují zhruba 20 miliard korun.

Podle Martina Mašáta, portfoliového manažera Partners investiční společnosti, se v době rozkolísaných trhů osvědčuje aktivní řízení fondů. Loni totiž nerostly plošně všechny akcie, ale trh výrazně táhly hlavně velké americké technologické firmy. Investiční společnosti se také vyplatilo, že na začátku roku 2020 považovala akcie za drahé a držela jich méně než dříve. V březnu, kdy trhy propadly, pak nakupovala ve slevě.

Pojišťovna Simplea ze skupiny Partners má za sebou necelé dva roky fungování a loni se dostala do černých čísel. Její obrat dosáhl 227 milionů korun. „V průběhu roku se neuvěřitelně rychle zrealizovalo sjednání smlouvy na dálku a online zdravotní dotazník,“ říká Borkovec.

Partners letos plánují spustit penzijní společnost Rentea. Mají už pro ni licenci od České národní banky, k rozjezdu dojde poté, co centrální banka udělí licenci ještě jednotlivým penzijním fondům. Mělo by se tak stát v první polovině roku 2021. Partners také zažádali o bankovní licenci. „Loni jsme najali klíčový tým zkušených bankéřů, postavili jsme byznys model banky a v prosinci 2020 pak podali obsáhlou žádost o bankovní licenci České národní bance,“ říká Borkovec.

Největší podíl na tržbách má stále poradenská činnost, samotná finančně poradenské společnost Partners měla loni obrat 1,63 miliardy korun.

Skupina Partners má téměř 600 tisíc klientů, 93 poboček a 1900 profesionálních poradců. Do finanční skupiny patří také společnost Partners media, která provozuje weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz.

Zdroj: Peníze.cz