Uzavření „stavebka“ online zabere patnáct minut. Víte, co si ohlídat?

Sjednat si stavební spoření bez fyzické návštěvy pobočky umožňují dnes všechny tuzemské stavební spořitelny v několika přehledných bodech. Liší se většinou pouze v ceně za sjednání smlouvy a poplatku za vedení účtu.

Vydáno: 30. 11. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Stavební spoření je efektivní, pokud chcete odkládat 1 700 měsíčně po dobu šesti let, ale mělo by být i součástí finančního plánu, aby bylo jasné, kdy je pro vás opravdu výhodné, nebo kdy byste naopak měli sáhnout po jiných finančních nástrojích.

„Epidemie covidu není důvodem k odložení založení stavebního spoření, naopak. Stavební spořitelny se online komunikaci velmi rychle přizpůsobily a na jejich stránkách to zvládne každý dospělý člověk, obavy nejsou na místě,“ říká finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss.

Při sjednání stavebního spoření online formou ušetříte nejenom čas, ale i peníze. Některé stavební spořitelny takovouto formu sjednání podporují tím, že si při něm neúčtují poplatek za uzavření smlouvy.

„Současná doba jednoznačně tlačí do zlepšování online nabídky. Stavební spoření a jeho uzavírání do digitálního prostředí patří, byť následná úvěrová fáze, pokud ji chce někdo využít, je spíše pro osobní kontakt,“ vysvětluje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Podle něj je dnes možnost online sjednání stavebního spoření standardní součástí nabídky na trhu s finančními produkty. O online komunikaci a uzavírání smluv na dálku je vyšší zájem ze strany mladší generace, která už je zvyklá se v digitálním prostřední pohybovat.

Základem je výše měsíčního vkladu
Základním parametrem při sjednávání stavebního spoření je vždy plánovaná výše měsíčního vkladu. Od něj se odvíjí cílová částka a samozřejmě tím i výše připsaného státního příspěvku a úroků od banky.

Na webových stránkách vybrané spořitelny si můžete po zvolení výše úložky nezávazně nasimulovat detailní přehled o spoření po šesti letech. Uvidíte v něm celkovou výši svých vkladů, připsaný státní příspěvek, úroky z vkladů, ale i záporné položky, jako jsou poplatek za uzavření smlouvy a úhrady za vedení účtu. Nakonec se dozvíte finální částku, kterou byste při pravidelné úložce po šesti letech od spořitelny skutečně inkasovali.

Při zakládání nového stavebního spoření, a nezáleží na tom, zda online formou nebo fyzicky u poskytovatele nebo zprostředkovatele, je výhodné sledovat aktuální nabídky spořitelen. V průběhu roku totiž vyhlašují akce, kdy si za sjednání spoření neúčtují žádný poplatek. Obvykle se totiž za sjednání smlouvy platí, většinou jedním procentem ze zvolené výše cílové částky. I při nižší cílové částce, například 150 tisíc korun, tak činí poplatek 1 500 korun. Vyplatí se sledovat i poplatek za vedení účtu, i v něm se stavební spořitelny liší. Obvykle se pohybuje v rozmezí 300 až 600 korun za rok.

Online sjednání stavebního spoření zabere 15 minut
Pokud se rozhodnete stavební spoření založit, pak v dalším kroku vyplníte nebo zatrhnete políčko, kterým potvrzujete, že žádáte o státní podporu a jste plátcem daně z příjmu v Česku. I připsané bankovní úroky totiž podléhají 15procentní dani z příjmů. Dále si vyberete elektronické zasílání výpisů z účtu a potvrdíte cenu za sjednání smlouvy. Vyplníte kontaktní údaje a uvedete osobu, pro kterou se spoření sjednává.

„Pokud sjednává rodič stavební spoření pro své dítě, pak ještě připojí jeho rodný list,“ doplňuje Vladimír Weiss.

Následuje nahrání osobních dokumentů, tedy oboustranného skenu nebo fotografie občanského průkazu. Spořitelny požadují ještě doložení kopie druhého osobního dokladu, například řidičského průkazu nebo cestovního pasu. Dále kopii výpisu z účtu, z něhož se odvede první platba do sjednávaného stavebního spoření.

Smlouva je dokončena nahráním všech dokumentů a aktivní se stává připsáním prvního vkladu na účet stavebního spoření. Spořitelny nabízejí ke stažení i aplikace do chytrého telefonu, z té si střadatel stav účtu může kdykoliv jednoduše zkontrolovat.

„Ve všech krocích je možné proces zakládání přerušit a dokončit smlouvu na pobočce nebo u externího partnera,“ upozorňuje finanční poradce.

Státní podpora je všude stejná
Všechny tuzemské stavební spořitelny musejí nabízet stejnou výši státní podpory, což je 10 procent z roční úložky, v maximální částce 2 tisíc korun. To odpovídá ročnímu vkladu ve výši 20 tisíc korun. Spořitelny se příliš neliší ani úročením vkladů, které se obvykle pohybuje kolem jednoho procenta.

U všech spořitelen lze čerpat úvěr na bydlení, a to buď řádný, nebo překlenovací. Nespornou výhodou každého stavebního spoření je, že ho účastník po konci šestileté vázací doby může použít na cokoliv.

„To sice může i mimo takzvanou vázací dobu, tedy dříve než za šest let od uzavření smlouvy o stavebním spoření, ale s tou nevýhodou, že mu banka odepíše připsanou státní podporu,“ upřesňuje Vladimír Weiss.

Zdroj: iDNES.cz