Daňový balíček vlády: Rovné podmínky u zdanění příjmů z dluhopisů

V Poslanecké sněmovně je návrh zákona – takzvaný daňový balíček. Mimo jiné přináší rovné podmínky mezi domácími i zahraničními investory u zdanění příjmů z dluhopisů. Co to pro investory znamená a je to krok správným směrem? Součástí balíčku je i stravenkový paušál, který budí vášně.

Vydáno: 7. 7. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Ministerstvo financí (MF) uvádí, že v rámci dluhopisů dojde k rovným podmínkám díky zrušení osvobození úrokových příjmů nerezidentů z dluhopisů vydávaných v zahraničí poplatníkem se sídlem v ČR. Toto osvobození bylo zavedeno v roce 1994 s cílem zvýšit atraktivitu českých dluhopisů na evropském trhu.

„Jde o přežitek z doby transformace, který už dávno přestal mít smysl. Dluhopisy českých emitentů si na světových finančních trzích našly své místo. Navíc není spravedlivé, že investoři z ciziny tyto příjmy nedaní, zatímco ti čeští ano,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Podle Martina Mašáta, ekonoma Partners, se jedná o krok správným směrem, i když pro české investory neznamená vlastně vůbec nic. „Mizí jedna z mnoha výjimek, která nepatrně znevýhodňovala české investory do dluhopisů oproti zahraničním investorům. Ti se podle dosavadní úpravy mohli za určitých podmínek vyhnout placení daní z úroků,“ říká odborník Partners pro server investujeme.cz.

Nulový vliv výnosů českých investorů
MF dále uvádí, že naopak u příjmů ze státních dluhopisů vydávaných Českou republikou se osvobození rozšíří. Nyní jsou od srážkové daně osvobozeny příjmy nerezidentů ze státních dluhopisů vydávaných ČR v zahraničí. Nově se toto osvobození bude týkat všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů.

„To znamená, že od příštího roku už nebudou zdaněny ani příjmy z dluhopisů, které stát nabízí a prodává občanům. Dluhopis Republiky tak bude ještě přitažlivější možností pro všechny, kteří chtějí zajímavě a přitom bezpečně zhodnotit své úspory,“ podotýká ministryně financí.

Všichni ekonomové ale takový optimismus nesdílí. Martin Mašát uvádí, že při nerozvinutosti a nelikviditě českého dluhopisového trhu se jedná jen o nepatrné zrovnoprávnění.

„Na výnosy českých investorů z dluhopisů budou mít nulový vliv. Zahraniční investoři si budou muset nyní dávat více pozor na daňové povinnosti z vyplacených úroků,“ myslí si ekonom Partners.

Stravenkový paušál vyvede miliardy z pohostinství
V daňovém balíčku najdeme i další bod, který budil v uplynulých měsících vášně – takzvaný stravenkový paušál. Díky němu budou zaměstnavatelé moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě. Stravenkový paušál bude fungovat jako jednodušší a levnější alternativa dnešního režimu. Je nutno připomenout, že ten bude zachován v plném rozsahu. Zaměstnavatel si tak může vybrat, zda zůstane u klasických stravenek, nebo přejde k paušálu.

Příspěvek od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daní i pojistných.

„Nerušíme stravenky ani závodní jídelny. Pouze k nim přidáváme třetí možnost, která zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvek na stravování také přímo v penězích. Jestliže budou místo barevných papírků vyplácet peníze ve stejné hodnotě, zbaví se vysokých poplatků a zbytečného papírování. Pokud jim ale dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ vysvětluje Alena Schillerová.

Dále uvádí, že: „Pokud dáme zaměstnavatelům možnost poskytovat příspěvek na stravování bez existence placeného zprostředkovatele, budou si jej moci dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci. Nově tak příspěvek bude moci čerpat další až milion zaměstnanců,“ dodává ministryně financí.

Někteří ekonomičtí analytici ale namítají, že stravenkový paušál vyvede miliardy utracené v pohostinství z gastronomického sektoru do maloobchodu. To v současné době, kdy právě gastronomický sektor zažívá díky koronavirové krizi těžké chvíle, není dobrý nápad. Sdružení pro zaměstnanecké stravování uvedlo, že kvůli vládním nařízením spojených s pandemií přišel stravovací sektor o výpadek kolem 25 miliard korun.

Zdroj: Investujeme.cz