Hypoteční trh se propadl o pětinu, nejvíce za půlku dekády

Nejhoršího výsledku za posledních pět let dosáhl loni trh s hypotečními úvěry. Jejich objem se podle odhadu lídra trhu Hypoteční banky dostal na 181 miliard korun, což znamená meziroční propad o sedmnáct procent.

Vydáno: 13. 1. 2020
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„Byznys ovlivnilo opatření České národní banky. Čísla v absolutní hodnotě nelze považovat za špatná,“ uvádí člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Centrální banka v roce 2018 zpřísnila podmínky poskytování hypoték. Uchazeči o úvěr na to zareagovali předzásobením, což vedlo k loňskému propadu trhu. Kromě regulace se na objemu hypoték nepříznivě podepisuje nedostatek nemovitostí a jejich vysoké ceny.

K vylepšení ročního výsledku pomohl silný závěr roku. „Za prosinec bude více prodaných hypoték než v roce 2018,“ říká šéf Hypoteční banky Jiří Feix. „Letos očekáváme mírný meziroční nárůst v jednotkách procent,“ uvádí s tím, že objem nových hypoték se bude pohybovat okolo 190 miliard korun.

Ještě optimističtější je ředitel hypotečních produktů Raiffeisenbank Milan Voldřich, který odhaduje růst kolem deseti procent. To by znamenalo téměř 200 miliard korun.

Opačný názor mají ovšem zprostředkovatelé hypoték. „Nevidím důvod, proč by se trh měl hýbat,“ uvádí obchodní ředitel Next finanční Jiří Vagner s tím, že nabídka nemovitostí je žalostná. Objem hypotečních úvěrů odhaduje na 160 miliard až 180 miliard korun.

Obdobně uvažuje analytička poradenské sítě Partners Lucie Drásalová: „Očekávám spíše stagnaci, popřípadě mírný růst.“

Bankovní domy tak musejí zapomenout na roky, kdy půjčovaly úvěry na bydlení v objemu přes 200 miliard korun. Objem hypoték nicméně zůstává stále vysoký oproti době před pěti lety.

K vysokému objemu pomáhá růst cen nemovitostí, což se odráží ve zvyšování průměrné hypotéky, která u Hypoteční banky dosáhla historického rekordu 2,6 milionu korun. Zvýšení půjčované sumy tak kompenzuje loňský propad v počtu hypotečních úvěrů.

Největší zájem je o hypotéky s fixací na pět let a delší.

Zdroj: e15.cz